Overspannen, burn-out

Maar stel nu dat je slapeloze nachten hebt, je hebt weinig fut en er komt weinig uit je handen, je maakt je zorgen over je gezondheid.

Eenvoudige kwaaltjes zoals verkoudheid, hoofdpijn, spierpijn, vermoeide armen en benen, spanning rond je hartstreek, rusteloosheid, waardoor je niet echt meer van je leven geniet. Als iemand dan een grapje maakt, voel je je snel gekrenkt. Je ziet anderen al snel als bemoeizuchtig, hebt geen of weinig belangstelling voor de mensen in je omgeving, voelt je machteloos wanneer je veranderingen in je leven overweegt.

Artsen kunnen niets vinden. Steeds vaker kom je voor jezelf tot de conclusie dat je diep in het verleden graaft waardoor je dagelijks leven onder druk staat. Je bent kwaad op de dokters omdat ze niets kunnen vinden en zeggen dat het tussen je oren zit.

Geestelijk vermoeid, dat is wat je ervaart, 24 uur per dag een gevecht met jezelf waardoor je weinig of geen energie hebt. Dit energietekort zet je zenuwgestel onder druk. Als je slaapt tank je niet bij omdat je met al je gepieker 24 uur per dag in de weer bent en daarmee alleen maar energie verbruikt.

Vervelende ervaringen in je verleden, opvoeding, gebrek aan erkenning, relaties, onrecht, traumatische gebeurtenissen, ontevredenheid met jezelf, het missen van steun en diepgang vanuit je directe omgeving, al deze situaties veroorzaken dat je met jezelf in de knoop bent geraakt.

Al het bovenstaande heb je verzameld en opgeslagen in je onderbewustzijn. Door middel van dialoog zul je ervaringen moeten gaan verwerken. Accepteren, vergeven, loslaten wat niet meer belangrijk voor je is. Anderen die in jouw leven tekort geschoten zijn kunnen dit niet voor jou verhelpen of oplossen. Dit is iets dat je zelf zult moeten verwerken.

Vertrouw op je eigen oordeel.

Heb je de klachten die in de eerste alinea staan omschreven, dan is er inderdaad een kans dat je overspannen bent. Als je twijfelt moet je je twijfel echter toetsen. Slapeloze nachten kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden doordat je depressief bent of last hebt van een post traumatische stress stoornis. Hoofdpijn die niet overgaat kan ook ergens anders door komen ook al kan de dokter niet onmiddellijk vinden wat dit is. Wanneer je aan de diagnose van de dokter twijfelt, deel hem je twijfels dan mee en vraag nadere uitleg en onderzoek.

Consulteer meerdere artsen onafhankelijk van elkaar voor een second opinion.

Overspannenheid is een toestand die het individu ervaart als vermoeidheid, lusteloosheid, emotionele leegheid, ongemotiveerdheid, verlies van
interesse, geprikkeldheid, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn en gebrek aan eetlust, die naar buiten komen na een periode van overbelasting.

Behandeling: is Overspannenheid/burn-out te genezen?


Overspannenheid / Burn-out is te genezen, maar dan moet je wel leren bij te tanken, leren te herstellen en is het nodig om oude patronen te doorbreken. Bijvoorbeeld niet meer overal 'ja' op zeggen en ook eens gas terug nemen. Wie dit niet kan en toch doorgaat in zijn/haar leefpatroon van dit moment en weigert zijn/haar verleden te verwerken, zal na jaren nog niets zijn opgeschoten. Denk hierbij aan het arbeidsproces, relatie, contacten met familie en vrienden en jezelf.

Het herstel verloopt in fasen. Pas als je inziet en accepteert dat je overspannen bent, kun je ontspannen. Dialogen voeren en praten met je omgeving zullen hierbij helpen. Voor iedereen is ergens de grens van wat hij/zij aankan. Vertel familie, kennissen en collega's dat je overspannen bent. Het is geen schande en je hoeft je er niet schuldig over te voelen.

Verwacht niet dat je dit direct kunt oplossen, eerst moet er rust komen. Opschrijven en ordenen van je gedachten kan hierbij helpen. Houd regelmaat in je dagelijks leven, op tijd naar bed, op tijd op, op tijd eten, houd een aantal taken vast, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen.

Reserveer daarnaast een aantal uren voor jezelf om uit te rusten en om dingen te doen die je afleiden en helpen te ontspannen. Dit ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, televisie te kijken, op de bank te liggen of te slapen en door dingen te doen die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, tuinieren, kleine klusjes doen in huis, dansen of sport.

Hoe gaat het verder?

Je komt wekelijks op mijn praktijk. Dan bespreken we hoe het verder gaat en wat je verder kunt doen om het herstel te bevorderen. Het herstel verloopt in drie fasen. In de eerste fase volg je de adviezen om tot inzicht en ontspanning te komen. Dat geeft enige verlichting, maar dit is niet voldoende voor een blijvend en vlot herstel. Hiervoor dienen we samen de oorzaken aan te pakken. In de volgende fase zetten we de oorzaken waardoor je overspannen bent geraakt, op een rijtje. We bespreken hoe je meer greep kunt krijgen op de totale situatie en wat je aan deze situatie kunt veranderen.

Hoe je beter met spanningen om kunt gaan. Dit is van belang om te voorkomen dat je opnieuw overspannen raakt. In de derde fase ga je de oplossingen uitvoeren. Loop je tegen nieuwe moeilijkheden aan, dan zetten we hier een oplossing tegen over. Tijdens elke sessie maak ik alle chakra's schoon en voorzie je aura van energie. Bij deze actieve aanpak is de kans groot dat je na zeven á acht weken je normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Normaal gesproken functioneert iedereen binnen een half jaar weer volledig, zowel thuis als op het werk.

Vraag om hulp als dat nodig is. Zelf doen, maar niet alleen!